Evaluarea absolvenților – cum să o faci ca la carte cu SHL

By SHL România

23 Iulie, 2024

Atragerea talentelor este o provocare (nicidecum nouă), cu care se confruntă organizațiile din toate industriile. Dar când vine vorba de succesul pe termen lung și creșterea unei organizații, angajarea proaspeților absolvenți nu ar trebui să fie văzută doar ca o altă activitate de pe ”To do list”, ci ca o prioritate, ca o investiție strategică de care depinde supraviețuirea.

Potrivit unui studiu realizat recent de SHL, peste 27% dintre profesioniștii în resurse umane au declarat că angajarea absolvenților este îngrijorarea lor principală. Acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, deoarece organizațiile caută în mod constant modalități de a-și asigura viitorul forței de muncă. Prin urmare, numărul tot mai mare de organizații care investesc în recrutarea absolvenților face competiția pentru talente de top să fie mai acerbă ca niciodată. Astfel, atragerea și recrutarea acestora necesită o abordare strategică și bazată pe date pentru a asigura succesul programelor de început de carieră. Întrebarea devine astfel ”cum pot fi identificați acei absolvenți care au cele mai mari șanse să performeze și să fie dedicați organizației pe termen lung?”.

 

Cei mai buni studenți încep să caute oportunități în afara programelor lor actuale de studii postuniversitare. Asta indică o scădere a loialității față de aceste programe și, în cele din urmă, față de angajatorii lor. Acest fenomen sugerează că programele postuniversitare și angajatorii trebuie să își reevalueze strategiile de retenție pentru a păstra talentele de top.

Ca răspuns al acestei provocări, echipa SHL a dezvoltat ”Absolvenți +8.0 – Evaluare Centrată pe Rol – Instrumentul măsoară competențe și trăsături esențiale pentru succesul în roluri dedicate proaspeților absolvenți de facultate, prin sarcini cum ar fi analiza și soluționarea diverselor cerințe, analiza datelor, gestionarea proiectelor, producerea de produse sau servicii. 

 

Mai mult, Absolvenți +8.0 este dezvoltat cu scopul de a promova diversitatea, echitatea și incluziunea în procesul de angajare, având la bază analize statistice robuste. Prin utilizarea unei evaluări standardizate, care se concentrează pe competențele legate de locul de muncă, organizațiile pot atenua prejudecățile și pot asigura o evaluare corectă și imparțială a tuturor candidaților. Acest angajament față de corectitudine și obiectivitate sporește integritatea procesului de recrutare și sprijină o forță de muncă mai incluzivă.

 

Instrumentul pune la dispoziție și o serie de rapoarte detaliate, destinate atât specialiștilor în recrutare (pentru a fi utilizate pe parcursul interviului), cât și managerilor, dar și candidaților. Aceste rapoarte permit organizației să ia decizii informate și obiective pe parcursul proceselor de recrutare și integrare. În baza acestor informații, organizațiile pot identifica talentele de top, își pot eficientiza procesele de selecție și pot lua decizii de angajare bazate pe date.

Vrei să-ți duci procesul de absolvenți la nivelul următor? Noi te putem ajuta!

Cuvinte cheie: recruitment, job focus assessments, selection, graduates